Bivši radnici tri tvornice iz Tuzle istovremeno protestovali: Traže plate i staž

Bivši radnici Livnice, “Aide” i TTU-a juče su u isto vrijeme u Tuzli mirno protestovali svako pred svojom firmom, ali s istim problemima. Sve pomenute firme bile su državne, pa su privatizovane i na koncu otišle u stečaj, a radnici ostali s neriješenim potraživanjima.

Livnica čelika Tuzla prije dvije godine otišla je u stečaj nakon što se Vlada FBiH umiješala i obećanjima nagovorila radnike da prekinu štrajk glađu koji je trajao oko 20 dana. Resorno ministarstvo proglasilo se nemoćnim, a federalna vlada ambiciozno je najavljivala pokretanje proizvodnje. Radnici su otišli na biro i tvrde da nikada nisu dobili što su zaradili.

“To se otprilike kreće od 40 do 50 plata za radnike koji su dočekali 2016, a uvezivanje radnog staža od početka ovog milenijuma, od 2000. godine”, rekao je Osman Sofić, predstavnik bivših radnika Livnice čelika Tuzla. Bivši “Aidini” radnici danas su namjeravali postaviti šatore ispred fabrike, ali su odustali zbog mogućih prijava i kazni. Kantonalna vlada im je do sada uvezala dvije trećine od 18 godina staža, ali osam plata zagarantovanih stečajnim postupkom, još traže.

“Ključ naših osam plata je u stečajnom sudiji i Opštinskom sudu. Na kraju ćemo podnijeti tužbu protiv stečajnog sudije i suda zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH”, rekao je Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika Fabrike obuća “Aida” Tuzla. Samo 200 metara dalje od njih, bivši radnici Tvornice transportnih uređaja su, također, mirno protestovali.

Tražili su da im stečajna upravnica pojasni na koji način je podijeljeno 40% novca predviđenog za njihove plate, kao i dokle se došlo s uplatom staža. U ovoj fabrici već punom parom radi nova firma “TTU Energetik” u vlasništvu “Elektroprivrede i Rudnika Banovići, koja je staru firmu kupila za šest miliona maraka. Dio starih radnika zaposlen je u novoj firmi.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login