Bivši direktor Mercatora: Dogodine kraj Agrokora

Koncern Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, smatra gradonačelnik Ljubljane i bivši direktor Mercatora Zoran Janković.

Na pitanje kako će u svemu proći slovenske, a kako srpske kompanije, Janković je naznačio da tu nema dobrog rješenja.

– Ako ide “mama” u stečaj, ide i “kćerka” u stečaj. Ko god priča da se tu nešto može spasiti, pogrešno je. Jer, svi poslovi koji se rade godinu dana prije stečaja, nevažeći su, navodi on.

Dodaje da je jedino rješenje da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se sa tim dokapitalizira Agrokor.

– Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš: Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, Lex Agrokor ne može djelovati. To je isto kao da su Grci rekli: mi ne priznajemo stare dugove, hajde sad da krenemo iz početka, rekao je Janković za Magazin Biznis, prenosi Tanjug.

Podsjeća da je govorio da će “Lex Agrokor” pasti pred evropskim sudovima.

– I Sberbanka ga je prva počela rušiti – kaže gradonačelnik Ljubljane, koji smatra da je važno i pitanje vlasništva, te da se ta firma Ivici Todoriću ne može oduzeti, jer je vlasnik.

Prema njegovom mišljenju, jedino rješenje za Agrokor je da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se s tim ta kompanija dokapitalizira. U tom slučaju, navodi, Todorić bi možda ostao vlasnik jedan posto Agrokora.

– Na primjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde eura kredita, u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri posto. Dobavljači bi dobili plaćeno 50 posto svojih potraživanja, za 50 posto bi dobili dionice, rekao je Janković.

Međutim, upozorava, da bi važno bilo da na čelo firme dođe neko ko zna dobro voditi taj posao, održati sistem, pa da se postepeno podiže vrijednost dionica.

– Vjerovnici bi svoj novac nazad dobili kroz povećanje vrijednosti dionica Agrokora, odnosno kroz prodaju tih dionica. To je jedini način, poručio je Janković.

Kako je rekao, to je jedini način da se izbjegne stečaj Agrokora, ali smatra da se, nažalost, to neće dogoditi. Mišljenja je da će se izabrati opcija stečaja i prodaja Agrokora po dijelovima.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login