Bihać: Prodali zgradu nakon 11 pokušaja

Kompanija “Čavkunović” iz Bihaća kupac je upravne zgrade preduzeća “Krajinaputevi”, koja se nalazi u strogom centru ovog grada, čime je okončana višegodišnja saga o prodaji ovog objekta.

Nakon što je ukupno 11 puta zgrada bezuspješno nuđena na prodaju, “Čavkunović” je za njenu kupovinu ponudio 650.000 maraka, što je bila početna cijena, i ovu ponudu je prihvatio Odbor stečajnih povjerilaca preduzeća “Krajinaputevi”. Predsjednik ovog odbora Edin Rošić izrazio je zadovljstvo time što je kupac objekta lokalna firma istakavši kako se nada da će sve preuzete obaveze biti ispunjene na vrijeme i u zadatim rokovima.

Zanimljivo je kako zgrada, koja je predmet kupoprodaje, predstavlja kulturno-istorijsku znamenitost jer je izgrađena u prvim godinama vladavine Austrougarske ovim prostorima. Prodajom imovine “Krajinaputeva” nastoje se izmiriti dugovanja ovoga nekada respektabilnog preduzeća, koja iznose oko 6,5 miliona maraka. Zanimljivo je kako je prije godinu dana Vlada USK ponudila 650.000 maraka za njenu kupovinu.

Zamisao je bila da se u zgradu useli Pravni fakultet u Bihaću, koji trenutno radi u iznajmljenim prostorijama, međutim u posljednji čas se odustalo od kupovine. Najveći dio dugovanja “Krajinaputevi” imaju za neplaćene poreze, te za kreditne obaveze prema bankama koje nisu vraćene.

Ovo preduzeće prije rata i u prvim poslijeratnim godinama bilo je jedan od lidera u građevinskoj djelatnosti na području USK te zapošljavalo nekoliko stotina radnika.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login