BiH nekada izvozila struju, sada troši desetine miliona na uvoz

Visoke temperature i sušna godina na Balkanu doveli su do pada hidropotencijala i nestašice električne energije, a zemlje ove regije primorane su uvoziti velike količine struje, piše Reuters.

Od zemlje koja je donedavno izvozila struju, BiH je postala veliki uvoznik. Milionska sredstva su izdvojena za kupovinu električne energije iz inostranstva.

“U normalnim okolnostima BiH je zapravo bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a sada je udvostručila uvoz na 152 miliona KM u prvih šest mjeseci ove godine”, piše Reuters.
Pored toga, BiH je zbog nedostatka električne energije morala uvoziti i ugalj u istom periodu. U ovu svrhu potrošeno je čak 300 miliona KM od početka godine.

Hidroelektrane na Balkanu su podbacile u proizvodnji, što je dovelo do rasta cijene od 30 posto. Albanija se skoro u potpunosti oslanja na hidroenergiju. U BiH ova vrsta proizvodnje električne energije pokriva 50 posto potreba, a u Hrvatskoj i Sloveniji 40 posto.

Albanija je samo za jedan mjesec tokom ovog ljeta potrošila skoro 60 miliona KM na uvoz struje.

Reuters navodi da je Elektroprivreda BiH zabilježila finansijski gubitak u prvoj polovini ove godine, što se nije desilo u proteklih pet godina.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login