BiH diže kredit za jačanje banaka

Savjet ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na sjednici Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat jačanja bankarskog sektora u vrijednosti 56,6 miliona evra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Projekat se u jednakim procentima odnosi na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Cilj projekta je jačanje bankarskog sektora kroz unapređivanje kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturiranje banaka i jačanje rukovođenja nad entitetskim razvojnim bankama.

Finansiranje projekta će omogućiti pružanje podrške agencijama za bankarstvo radi jačanja regulacije i supervizije bankarskog sektora.

Cilj je osigurati da banke izdrže poremećaje koji se odnose na solventnost i likvidnost, preuzimanje rizika i procesa internog ocjenjivanja adekvatnosti kapitala te uvođenje revidirane supervizijske metodologije zasnovane na riziku.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika sporazuma predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, navodi se u saopštenju.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login