Bez pasoša u rukama, a rok probijen

Iz zgrade u kojoj se izdaju putne isprave u Banjaluci građani su u petak mahom izlazili praznih ruku, jer ni nakon premašenog zakonskog roka od 30 dana – njihovi pasoši nisu gotovi. Stabilizacija cjelokupnog procesa izdavanja putnih isprava se očekuje u narednih mjesec dana, uvjeravaju iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). “Predala sam polovinom aprila za pasoš sinu i evo bezuspješno dolazim već treći put.

Rekli su mi da ne znaju kada će biti pasoš, a čula sam da između sebe pričaju da knjižica jednostavno nema”, požalila nam se jedna Banjalučanka koju smo u petak zatekli ispred Policijske uprave Banjaluka. Iako joj pasoš ne treba hitno, jer joj je godišnji odmor za mjesec dana, ipak joj nije svejedno zbog neizvjesne situacije u vezi s nabavkom pasoških knjižica.

Nadležni kažu da je cjelokupan postupak izdavanja pasoša otežan usljed neispunjavanja ugovornih obaveza dobavljača pasoških knjižica firme “Muhlbauer”. U IDDEEA su istakli da su ostvarili direktan kontakt s vlasnicima ove grupacije iz Njemačke kako bi isporuka nedostajućeg repromaterijala bila osigurana u što kraćem roku. Zbog neispunjavanja ugovornih obaveza inicirali su, kažu, i proceduru naplate finansijskih penala.

Uprkos problemima zbog manjka pasoških knjižica, postoji repromaterijal za izdavanje putnih isprava za hitne procedure, pa ne manjka pasoša koji se izdaju ubrzanim postupkom. “Zbog navedenih poteškoća, trenutno dolazi do probijanja zakonskog roka za pasoše podnesene u redovnoj proceduri. Kako smo informisani od dobavljača, stabilizacija cjelokupnog procesa izdavanja putnih isprava se očekuje u narednom periodu od mjesec dana”, kažu iz IDDEEA.

Nezavisne

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login