Beograđanka i Sarajlija napustili Švedsku da bi mir pronašli u selu Kuljenovci

Bračni par Jasmina i Džanin Sarvan prije nekoliko godina napustili su Švedsku da bi, kako kažu, životni mir pronašli u BiH, u selu Kuljenovci nadomak Dervente.

Pretraga oglasa

Jasmina je rođena Beograđanka, njen suprug Sarajlija, a nastojali su pronaći mjesto na kojem bi postali samoodrživi, da žive nezavisni od sistema i da proizvode hranu i odgajaju djecu na način kako misle da treba.

Nakon duže vremena, pretrage oglasa i obilazaka određenih lokacija u BiH, pronašli su komad zemlje u Kuljenovcima.

– U potrazi koja je trajala duže od godinu dana, pronašli smo imanje koje nam se dopalo još na slikama, pa još više nakon čitanja teksta, jer smo shvatili da je prodavac osoba koja voli i osjeća prirodu kao i mi. Dolazak nas je ostavio bez teksta, jer je to bilo to – kaže Jasmina.

Ona dodaje da ono što imamo mi na Balkanu, a najviše u Bosni, jeste sloboda koju Zapad ne posjeduje. Život na Zapadu je život u sistemu.

Na imanju koje su kupili sagradili su drvenu kuću od 26 kvadrata i počeli uređivati okoliš. Imaju izvorsku vodu, a skoro svu hranu sami proizvode. Uzgajaju i koze, kokoške, patke.

Na prvi pogled, kod domaćih stanovnika izazvali su pažnju i „razne priče“, ali nakon što su ih komšije bolje upoznale, prihvatili su ih onakve kakvi jesu i novi mještani Kuljenovaca su se lijepo uklopili.

Zajednički život

– Voljeli bismo da vratimo život na selo, da se mladi bračni parovi poput nas odluče na ovaj korak, da ljudi ponovo žive zajedno kao što su nekad, a ne otuđeni jedni od drugih – kaže Džanin.
Izdala knjigu

Sarvani sami proizvode hranu, a pripremaju na biljnoj bazi i termički neobrađenu.

Jasmina, koja je takvim načinom ishrane izgubila 20 kilograma, savjetuje da se ne mora odmah prijeći na sirovu hranu biljnog porijekla, niti je to uvijek moguće, ali da se vrlo jednostavno mogu napraviti prvi koraci koji će mnogo doprinijeti zdravlju.

– Za početak, izbacite sve proizvode bijele boje, poput brašna, soli, šećera, sve životinjske i industrijske proizvode, o tome sam napisala i knjigu “Kako zdravo smršati – jelovnik za 30 dana” – kaže Jasmina, koja i na društvenim mrežama ima dosta pratilaca koje savjetuje o ishrani.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login