Banjalučki aerodrom nikako da se odlijepi od dna statističke tabele

Banjalučki aerodrom i dalje bilježi mršave rezultate, a jedino je mostarski zabilježio nešto lošije, proističe iz najnovijih statističkih podataka Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH. Prema tim podacima, Aerodrom Sarajevo je u martu opslužio ukupno 57.381 putnika, Aerodrom Tuzla 29.116, mostarski 1.014, dok je banjalučki aerodrom u martu imao 1.171 putnika.

Od toga, na redovni putnički saobraćaj na banjalučki aerodrom otpada 1.141 putnik, dok na neredovni saobraćaj otpada 21 putnik s ukupno šest neredovnih operacija. Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka, ističe da će u narednih nekoliko dana ovaj aerodrom posjetiti Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, i da će nakon toga biti više informacija o novinama koje su planirane, a koje se posebno odnose na investicije. “Što se tiče kargo saobraćaja, nakon posjete premijerke očekujemo početak izgradnje novog kargo prostora, za koji smo uvjereni da će značajno pomoći realizaciji naših planova koje smo već predstavili javnosti”, rekao je Janjić.

Kada se radi o putničkom saobraćaju, Janjić je istakao da trenutno traju određeni razgovori, ali da još ne može izlaziti u javnost s konkretnim informacijama. Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS dobili smo informaciju, koju je Vlada RS razmatrala na posljednjoj sjednici, a prema kojoj je u 2017. godini planiran pozitivan finansijski rezultat od 392.500 maraka. “Ciljevi se odnose na zadržavanje licence i statusa međunarodnog aerodroma, izgradnju kargo objekta, proširenje putničkog terminala i nabavku aerodromske opreme, podizanje kvaliteta i obima aerodromskih usluga, nastavljanje aktivnosti na uspostavljanju svakodnevnog vazdušnog saobraćaja prema regionalnim aviocentrima”, naveli su oni u informaciji. Kako su istakli, očekuju i realizaciju ciljeva iz potpisanog protokola o saradnji s Aerodromom “Nikola Tesla”.

Međutim, isti podaci pokazuju da u prihodima aerodroma i dalje najviše participira Vlada RS sa subvencijom prema aerodromu. Nešto prihoda odnosi se na prodaju mlaznog goriva i aviobenzina, usluge polijetanja i slijetanja, aerodromske takse i prihod od usluge prodaje aviokarata. “Preduzeće očekuje prihod u 2017. godini u iznosu 3.490.000 maraka, u 2018. godini 3.850.000 i u 2019. godini 4.060.000 maraka, dok bi ukupni rashodi u 2017. godini iznosili 3.097.500 maraka, u 2018. godini 3.789.600 i u 2019. godini 3.998.358 maraka”, navedeno je u dopisu. Podsjećanja radi, u 2016. godini obim aviosaobraćaja na banjalučkom aerodromu smanjen je za skoro trećinu, odnosno za 707 aviooperacija, što se odnosi na polijetanja i slijetanja.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login