Austrija tuži Njemačku zbog putarine

Zbog uvođenja putarine, koja je, prema mišljenju zvaničnog Beča, u suprotnosti sa sporazumima EU koji se tiču jednakosti svih građana Unije, Austrija je odlučila da tuži Njemačku.

Ministar saobraćaja Austrije Jerg Lajhtfrid saopštio je na konferenciji za novinare da će biti podnijeta tužba pred Evropskim sudom, jer je njemačka putarina – “putarina za strance” predstavlja diskriminaciju na osnovu državljanstva.

Paket zakona, kojim se uvodi sporna putarina, usvojen je prije podne u njemačkom Bundesratu, nakon što ga je prije par dana prihvatio i Bundestag.

Novi zakoni o putarini biće primjenjivani od 2019. godine, i predviđaju da vozači za korišćenje auto-puteva kroz Njemačku kupuju vinjetu čija cijena će zavisiti od zapremine i ekoloških osobina vozila. Međutim vozači iz Njemačke biće obeštećeni u visini putarine kroz smanjenje poreza na vozila.

Taj dio zakona na meti je kritike Beča, jer Austrija smatra da bi time stranci godišnje prihodovali sa 500 miliona evra za putnu infrastrukturu Njemačke.

Ministar saobraćaja je rekao da je to neprihvatljivo i diskriminacija na osnovu državljanstva.

“Pravno ćemo djelovati protiv putarine. Moja Evropa nije Evropa u kojoj važi pravo snažnijeg, već pravo pravde”, poručio je Lajhtfrid.

Oštro je kritikovao i Evropsku komisiju, koja se dogovorila sa Njemačkom na kompromisno rješenje.

“Djelovanje Evropske komisije je skandalozno”, poručio je ministar.

“Najprije Evropska komisija mora da obustavi postupak o kršenju odredbi EU”, objasnio je Lajhtfrid.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login