Apsurdistan: Mjeračima u Banjaluci mjere aerozgađenje u Bijeljini!

JNU „Institut za zaštitu i ekologiju RS“ vrši mjerenje aerozagađenja na području Bijeljine i to uz pomoć dvije automatske stanice za određivanje i mjerenje, koje se nalaze 250 kilometara dalje, u Banjaluci!

Naime, u oktobru 2017. godine grad Bijeljina je raspisao poziv za nabavku usluga “Mjerenje aerozagađenja na području grada Bijeljina” i nakon provedene procedure izabrao kao najpovoljnijeg ponuđača JNU „Institut za zaštitu i ekologiju RS“ iz Banjaluke.

Kako su izjavili iz Instituta, ova ustanova posjeduje dvije automatske stanice za određivanje i mjerenje u skladu sa uslovima koji su traženi na raspisanom tenderu.

Ipak, kako tvrdi naš izvor, prema tim istim uslovima koji su postavljeni i u ugovoru ove stanice su trebale biti locirane na dvije pozicije u gradu Bijeljina.

– Jedna je trebalo da bude na parkingu kod opštinskog restorana, a druga kod gradske toplane. To je tako projektovano u cilju konstantnog praćenja aerozagađenja, 24 časa dnevno. Zanimljivo je da se prema svim dosadašnjim izvještajima o mjerenju aerozagađenja na području grada Bijeljina, koje je Institut za zaštitu i ekologiju RS podnio nadležnoj službi grada, između ostalog, navode i lokacije na kojima su smještene mjerne stanice, i to centar i Toplana. Ipak, nakon što smo izašli na teren, neposrednim uvidom i obilaskom predmetnih lokacija došli smo do zaključka da se mjerne stanice koje su navedene u ponudi izabranog ponuđača i koje predstavljaju osnov za sačinjavanje izvještaja, ne nalaze na opisanim lokacijama – rekao je za SrpskaCafe izvor iz Gradske uprave Bijeljina.

Da zlo bude veće, ove mjerne stanice se nalaze 250 kilometara dalje, u Banjaluci i smještene su na parkingu, poznatom pod nazivom “Paskulina ciglana”, na adresi između ulica Jovana Dučića i Vuka Karadžića, što potvrđuju i fotografije koje smo napravili.

Prema riječima našeg sagovornika, očigledno je da JNU „Institut za zaštitu i ekologiju RS“ ne realizuje ugovor o aerozagađenju shodno zakonskim i podzakonskim propisima, tednerskom dokumentacijom i ponudom izabranog ponuđača.

– Ako mjerne stanice nisu postavljene na predviđene lokacije, onda je nemoguće i izvršiti mjerenje. Ovo je jasno i laiku, jer kako je i na koji način moguće vršiti mjerenje aerozagađenja na području grada Bijeljina, ako su mjerne stanice u drugom gradu – zaključio je naš sagovornik.

(SrpskaCafe)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila