Ambrozija kod sve većeg broja stanovnika izaziva zdravstvene probleme, odnosno alergije

Ambrozija je jedan od korova, koji na ovom staništu nema prirodnog neprijatelja, jer je najvjerovatnije uvezena iz Amerike. Brzo se širi kako na obrađenom tako i na neobrađenom zemljištu. Na poljoprivrednim površinama smanjuje prinose i nanosi ekonomske štete, a u vrijeme cvjetanja otpušta veliki broj polenovih zrnaca u atmosferu i kod sve većeg broja stanovnika izaziva zdravstvene probleme, odnosno alergije.

Upravo zbog zdravstvenih problema i ekonomskih šteta koje uzrokuje, 2007. godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je propisana obaveza uništavanja ambrozije.

Za one koji se ogluše o tu odluku predvižene su novčane kazne od 500 do 3.000 konvertibilnih maraka, pojasnila je Tatjana Marić, šef Odsjeka za razvoj poljoprivrede i sela.

S obzirom da uskoro počinje cvjetanje ambrozije, krajnji je rok da se pristupi njenom uništavanjem, najlakše kosidbom i spaljivanjem.

Na javnim zelenim površnama u gradu Prijedoru, uništavanje ambrozije vrši se redovim održavanjem tih površina, rekla je Marićeva.

K.V.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login