Alimentacija – samo na papiru

90 odsto alimentacija u Republici Srpskoj je nenaplativo, tvrde iz Udruženja jednoroditeljskih porodica “Ponos” iz Banjaluke. Sudske presude u ovim slučajevima ne piju vode.

Pravo svakog djeteta je da ima izdržavanje, a obaveza svakog roditelja da učestvuje u izdržavanju svoje djece.

Međutim, na ovo pravo djeteta mnogi roditelji ne obraćaju pažnju.

“Mi imamo veliki procenat roditelja koji su na rubu gladi, a sa njima i njihova djeca, jer ne mogu da ostvare svoje osnovno pravo – pravo na život. Dijete ne smije gladovati”, kaže za BN televiziju Dijana Miljanović iz Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, Banjaluka

Sudovi donose presude, novca nema. Nema ni instrumenata naplate.

“Kod nas je alimentacija mrtvo slovo na papiru, naplativost je niska iako roditelji imaju pravosnažne i izvršne presude one ne znače ništa”, dodala je Miljanovićeva.

Loša ekonomska situacija za neplaćanje alimentacije ne može biti razlog, navode iz Centra za socijalni rad, objašnjavajući da sudovi prilikom određivanja alimentacije vode računa o svim materijalnim faktorima, a prije svega cijeni interes djece.

“Činjenica da jedan roditelj nije zaposlen i da nema redovne mjesečne prihode ne može da utiče i ne utiče na određivanje obaveze izdržavanja”, ističe Vesna Savić iz Centra za socijalni rad, Bijeljina

Praksa pokazuje da najčešće očevi izbjegavaju plaćanje, a neki od razloga su apsurdni.

“Smatraju obavezu plaćanja i izdržavanje djeteta kao davanje nekog novca majci. Misle da ne treba da plaćaju izdržavaje jer time izdržavaju majku. To je jedan apsurd, ali često se dešava”, dodaje Savićeva.

U nekim situacijama dođe i do krivičnih prijava, ističu socijalni radnici. Šta kaže zakon?

“Zakon kaže ovako: Onaj ko ne plaća alimentaciju može da se osudi na kaznu zatvora u Republici Srpskoj dvije godine, a u FBiH tri godine ili da se uslovno osudi. Mi do sada nemamo nijednu kaznu zatvora. To pripisujem sudu, odnosno sudijama koje rade svoj posao”, kaže za BN televiziju Tamara Zrnović iz Helsinškog odbora za ljudska prava

Osnivanje alimentacionog fonda garntovalo bi socijalni sigurnost djece kojima je određeno izdržavanje od strane drugog roditelja. Takvo rješenje vlastima u Srpskoj nije ni na vidiku.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login