Akcionari “Ljubije” traže isplatu dividendi, pale i krivične prijave

Udruženje malih akcionara RŽR ”Ljubija” Prijedor sa sjedištem u Banjaluci podnjelo je agenciji za istrage i zaštitu SIPA krivičnu prijavu protiv direktora ovog preduzeća Stanka Vujkovića, ali i kompletnog rukovodstva i uprave ”Ljubije”.

Razlog je, poručuju, neisplaćivanje dividende za 1.100 akcionara koji za 14 godina nisu dobili ni marke.

Rukovodstvo nezakonito izvlači dobit

Rukovodstvo RŽR ”Ljubija” nezakonito izvlači dobit koju je nakon dugo vremena isplatio ”Arcelor Mital”, poručuju mali akcionari Ljubije.

Za 10 godina od 10 isplaćenih miliona nisu dobili ništa. Nejasno je, tvrde, gde su pare potrošene jer rukovodstvo krije podatke. Direktoru su se, kažu, obraćali ali bezuspješno. Poručuju da je krivična prijava bila logičan slijed događaja.

Udruženje akcionara se obratilo Stanku Vujkoviću da nam odgovori na neka pitanja, a on nas je ignorisao i ponižavao. Upućuje nas na berzu da mi saznamo tamo o situaciji u rudniku, a s obzirom na njegovo ponašanje, mi smo se odlučili da podnesemo prijavu Sipi – ističe predsjednik Skupštine UMA RŽR „Ljubija“ Prijedor, Mirko Šašić, piše BN.

”Ljubija” vlasnik dva odmarališta

Rudnici ”Ljubija” su vlasnici dva odmarališta na moru, jednog u Hrvatskoj i jednog u Sloveniji koje izdaju u zakup. Međutim, ne znaju šta je sa tim parama, pa sumnjaju da se novac iz firme nezakonito izvlači za izgradnju zgrade u centru Prijedora, koju rudnik gradi zajedno sa strateškim partnerom. Traže da SIPA sve provjeri.

– Oni upravljaju privatno tim odmaralištima. Imaju ugovor sa zakupcem koji kaže da će jednu trećinu kapaciteta staviti na raspolaganje ”Ljubiji” ili jednu trećinu zarade staviti na raspolaganje rudnicima. Mi smo sto puta pitali direktora šta je u pitanju, gde je ta zarada, je li fakturisana ili uplaćena. Na to pitanje niko neće da nam odgovori – ističe Šašić.

Direktor bez komentara

RŽR ”Ljubija” je u zajedničkom vlasništvu ”Arselor Mitala” i RS u omjeru 51 prema 49 odsto.

U poslednje tri godine, ”Mital” je izbjegao da prikaže dobit od 364 miliona maraka zbog čega je rudnik ”Ljubija” ostao bez 178 miliona maraka.

Direktor rudnika Ljubija Stanka Vujkovića nije bio raspoložen za komentar.

Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login