Agrokoru ‘sjeda’ skoro milijarda maraka, za BiH 0 KM

Iz Agrokora je potvrđeno da im večeras na račun sjeda kredit od 480 miliona eura, javio je danas N1, prenosi Seebiz.

Osim Zagrebačke banke i Knighthead fonda koji su već ranije pristali na kreditiranje, u novome kreditu za Agrokor učestvuje ukupno dvadesetak hrvatskih, ruskih, američkih i evropskih banaka, javili su danas hrvatski mediji.

Iz ruske VTB banke potvrđeno da učestvuju u kreditiranju, dok Sberbank još uvijek razmišlja hoće li, javlja RTL.

No, zanimljivo je da od ovog kredita, koji iznosi skoro milijardu maraka, nijedna marka neće biti utrošena na izmirivanje dugova prema dobavljačima u BiH.

To je potvrdio vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak tokom nedavnog boravka u BiH, piše BiznisInfo.

– Dobavljačima i partnerima jasno sam rekao da nema niti će biti ikakvog odljeva novca iz BiH u Hrvatsku, ali isto tako iz kredita koji je odobren “Agrokoru” u Hrvatskoj nema prelijevanja novca na druga tržišta, jer to nije moguće bez odluke Privremenog vjerovničkog vijeća, u kojem sjede banke i drugi najveći vjerovnici, rekao je Ramljak u jednom intervjuu za medije u BiH prije nekoliko dana.

Dug prema dobavljačima u BiH, prema posljednjim informacijama, iznosi oko 112 miliona KM. Ovaj dug će preći na Mercator u sklopu preuzimanja Konzumovih operacija u BiH, ali nema nikakvih naznaka kada će on biti izmiren.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login