Agrodar i Poljosementi investirali oko 10 miliona KM u pogone u Bihaću

U sklopu posjete bihaćkim privrednim društvima, delegacija gradske uprave Bihać posjetila je proizvodne pogone firmi Poljosementi i Agrodar u prostoru nekadašnje tvornice Polietilenka, koju je Agrodar kupio u procesu stečaja prošle godine i od preuzimanja pogona do danas vlasnici su investirali u nove proizvodne pogone skoro četiri miliona KM.

Po riječima direktora Agrodara Aldina Kuduzovića, ukupna vrijednost investicije bit će oko 10 miliona KM, a do sada su urađene u regiji najveće i najmodernije hladnjače i šok komore kapaciteta 2.500 m².

– Pri kraju su radovi na stavljanju u funkciju pogona za pakovanje maline, kupljena je potpuno nova oprema za preradu kestena koja će kao gorivo za grijanje kotlova koristiti koru od oguljenog kestena. Naš plan je da zaključno sa 15. septembrom ove godine pogon za preradu kestena bude stavljen u funkciju i da tad zaposlimo oko 60 radnika – istakao Kuduzović.

U firmama Agrodar i Poljosementi i u narednom periodu planiraju nove investicije, prvenstveno kroz gradnju modernog vrtnog centra i silosa za skladištenje žitarica.

– Naš plan za 2017. je otkupiti oko 2.500 tona krastavca od 1.500 kooperanata, te oko 600 tona maline, 600 tona kestena i oko 200 tona slatke paprike. Sva proizvodnja je unaprijed dogovorena za tržište EU i u toku su pregovori s njemačkim partnerima oko organiziranja prerade povrća i voća u pogonima Agrodara – kazao je Kuduzović, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login