17 žrtava hladnoće u SAD, danas “ciklon bomba”

Najmanje 17 osoba u SAD preminulo je ove nedjelje u nesrećnim slučajevima vezanim za hladnoću od Teksasa do Nove Engleske, a na sjeveroistoku se od danas očekuje vjetar snage uragana – takozvani “ciklon bomba”, kao rezultat brzog opadanja pritiska, što će donijeti i obilne snježne padavine.

Američki jugoistok juče je zasula ledena kiša, susnježica i snijeg, a vlasti su pozvale ljude da ostanu u svojim kućama dok se milioni ljudi suočavaju s ledenim temperaturama, prenosi Si-En-En.

Škole na jugoistoku su mahom zatvorene, tek nekoliko mjeseci nakon što su se našle u sličnoj situaciji zbog prijetnji od uragana, a policija je pozvala vozače da se klone puteva u regionu, jer nisu naviknuti na vrstu vremenskih uslova kakva je uobičajena za sjeveroistok, navodi AP.

Među žrtvama ledenih vremenskih prilika, pet osoba je izgubilo život u Viskonsinu, četvoro u Teksasu – od kojih dva beskućnika u Hjustonu, jedna u Sjevernoj Dakoti i jedna u Misuriju.

U gradu Njujorku temperatura je ispod nule još od Božića.

Snijeg je pokrio čak i Floridu, prvi put poslije skoro tri decenije, a od Mejna pa do Floride u svakoj državi na Istočnoj obali izdato je barem jedno meteorološko upozorenje na zimsku oluju ili vijavicu.

Zbog neuobičajene hladnoće na Floridi zatvoreni su tamošnji univerziteti i vodeni parkovi u Orlandu, a vlasti su otvorile desetine skloništa.

U Talahasiju na Floridi snijeg nije padao još od 1989. godine, a u Pensakoli su se fontane pretvorile u ledene skulpture, napominje američka televizija.

U međuvremenu, guverner Džordžije Nejtan Dil proglasio je vanrednu situaciju u 28 okruga.

Pod snijegom i ledom našli su se i južni gradovi kao što su Savana i Čarlston u Južnoj Karolini, za koje je to prilično neuobičajena pojava.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor